Mijn naam is Renée Boesten en ik promoveer momenteel aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Na mijn studie technische bedrijfskunde, ook aan de TU/e, ben ik begonnen als ondersteunend docent bij de vakgroep Human Performance Management. Na twee jaar als docent te hebben gewerkt en met veel nieuwe inzichten, ben ik in september 2020 begonnen met mijn onderzoek met het hoofdonderwerp: “ondernemers”.

 

Ik ben in september 2020 begonnen met mijn promotieonderzoek naar ondernemers in tijden van crisis. Van begin af aan lag onze focus op het gezonder en gemotiveerder houden van kleine ondernemers (met minder dan 150 medewerkers in dienst). Maar waar begin je dan? 

 

Samen met mijn team bestaande uit dr. Keri Pekaar, prof. Evangelia Demerouti en prof. Pascale Le Blanc hebben we eind 2020 een studie gelanceerd waar we de onderzoeksvraag "Hoe kunnen ZZP’ers en MKB’ers gezond en financieel weerbaar blijven tijdens en na de COVID-19 crisis?" wilde beantwoorden. Ons doel was om niet de bedrijfsstructuur aan te passen en financieel advies te geven, maar we wilde kijken wat de ondernemers zelf te bieden hebben. We richten ons daarom op strategieën zoals zelfinzicht (i.e., herkennen van de eigen gemoedstoestand en signalen van overbelasting of financiële stress), inzicht in je omgeving (i.e., begrijpen wat voor impact de crisis heeft op je bedrijf), business craften (i.e., proactief de eisen van je business- en thuissituatie optimaliseren en je hulpbronnen uitbreiden), netwerk craften (i.e., proactief gebruiken en optimaliseren van je netwerk) en creatief kunnen zijn (i.e., vernieuwende oplossingen vinden en toepassen; zie studies voor de studieresultaten).

 

Aan de hand van deze resultaten vervolgde wij onze zoektocht hoe wij ondernemers konden helpen. Gebaseerd op deze gegevens hebben wij een workshop ontwikkeld. In die workshop bied ik handvatten aan ondernemers waarmee zij inzicht kunnen krijgen in hun eigen onderneming en hun gezondheid. We bespreken effectieve strategieën om interne en externe energievreters en energiegevers in balans te brengen. Aan de hand van kleine stappen gaan we tijdens de workshop aan de slag om te realiseren en praktiseren wat de ondernemer zelf kan doen om gezond en gemotiveerd te blijven werken. Hierdoor kan de ondernemer inzicht krijgen hoe hij/zij anders met zijn/haar tijd om kan gaan, zodat zaken die nu vaak blijven liggen wel opgepakt kunnen worden.

 

Daarnaast is ons doel met onze  zelftraining  om meer ondernemers te bereiken en te foccesen op de weerbaarheid van ondernemers. Tijdens de zelftraining gaan de deelnemers aan de slag met effectieve strategieën die betrekking hebben op de onderneming, netwerk, innovatievermogen en vrijetijd van de deelnemers. Aan de hand van duidelijke (reflectie)opdrachten gaan de deelnemers aan de slag om te realiseren en praktiseren wat ze die dag kunnen doen om bijvoorbeeld hun netwerk beter in te zetten of hoe ze innovatief aan de slag kan gaan.

 

De komende twee jaar ben ik nog volop bezig met mijn onderzoek naar ondernemers. Mocht je vragen hebben over mijn onderzoek, deelnemen aan mijn onderzoek of een keer willen sparren, neem dan gerust contact op. Dit kan door een mail te sturen naar info@reneeboesten.nl.

 

Over mij